Thursday, April 12, 2012

Kueh Lompat Tikam



Kueh lompat tikam ni sgt popular kat kelantan. My mom selalu jugak buat benda ni dulu2. Kami adik beradik mmg suka mkn. Tp kueh ni mmg manis la. So lepas mkn sila minum air kosong byk2 ye. Jgn plak p minum air teh ke kopi ke..karang tak pasal2 dpt penyakit kencing manis...heheehh


Jom kita tgk apa yg kita perlukan utk buat kueh ni



Bahan-bahan (2-3 bekas)

A. Lapisan hijau

1 cawan tepung beras 
1 s/b tepung jagung 
3 cawan santan cair 
1/2 cawan jus pandan + pewarna hijau 
1 s/k air kapur 
secubit garam 

Cara-cara nak masak : 


1. Panaskan periuk kukusan dan sapu minyak pada loyang. 
2. Gaulkan semua bahan dan tapiskan. 
3. Masakkan adunan diatas api sebentar dan masukkan dalam loyang dan kukus selama 15 minit. 
4. Bila dah masak cakarkan sikit permukaan kueh supaya memudahkan bahagian lapisan santan melekat. 



B. Lapisan putih

1.5 cawan tepung beras 
1 s/b tepung jagung 
4 cawan santan pekat 
1 s/k garam 


Cara-cara nak masak : 

1. Campurkan semua bahan dan tapiskan. 
2. Masakkan bahan kueh ini sekejap diatas api. 
3. Tuangkan adunan diatas lapisan hijau. 
4. Kukuskan selama 15 minit dan sejukkan 
5. Bila dah sejuk potong kueh dan hidangkan dengan air gula merah. 


C. Air gula melaka

1 cawan gula merah 
1 cawan gula biasa 
2 cawan air 
1 helai daun pandan [ koyakkan] 


Cara-cara nak masak :

1. Masakkan semua bahan sehingga mendidih. 
2. Tapiskan dan hidangkan bersama kuih lompat tikam. 


D. Pulut

1. Anggaran dlm 1 port atau 1 1/2 port beras pulut
2. Cuci bersih2 sama mcm kita cuci beras tu.
3. Campurkan dgn pewarna merah/rose.
4. Tanak sama mcm kita tanak nasi tu.
5. Tunggu sehingga benar2 masak

Cara hidangan :

1. Letak sedikit lapisan hijau dan pulut yg telah masak td ke dlm pinggan/mangkuk
2. Campurkan sedikit lapisan puteh td.
3. Akhir sekali campurkan air gula melaka.
4. Sedia utk di mkn :)

Selamat mencuba

Tips :
Pastikan lapisan hijau dan putih cukup masak dan pekat. Kalau tak masak nanti ada rasa tepung. Saya cadangkan juga supaya guna loyang atau bekas. Guna gelas ni cepat muak sebab lapisan putih dan hijau tebal sangat.

No comments:

Post a Comment